Traumahond schreeuwt om therapeutische hulp

artikel kleine posthoorn 7 december 2007 - Traumahond schreeuwt om therapeutische hulp
Krantenartikel: Kleine posthoorn
Traumahond schreeuwt om therapeutische hulp

Wie heeft er nu een cd met vuurwerkgeluiden?!
Antwoord: Eefje Bronsveld, Honden Gedragstherapeut.

LEIDSCHENDAM-VOORBURG – Is uw hond getraumatiseerd?! Doodsbang voor knallen? Geef hem op oudjaarsavond alsjeblieft géén pilletje, vraagt Eefje Bronsveld. “Dierenartsen geven honden verdovingsmiddelen zodat het dier geen gedrag kan laten zien. Maar een bijverschijnsel van die middelen is dat de hond beter gaat horen. Zielig. Hij ligt daar maar en kan er niets aan doen.”

“Béter, zegt Eefje, is het om een bange hond in therapie te doen.” Honden die nu bij de eerste knallen al niet naar buiten willen, zijn honden die in andere jaren al een trauma hebben opgelopen. Dan is er een rotje naar ze gegooid of zo. Het zullen nooit meer vrolijke honden worden als er vuurwerk knalt, maar je kunt met therapie hun angst verminderen. Dat weten veel mensen niet.”

Eefje Bronsveld weet dat wél. Opgeleid als ze is aan de Martin Gaus-school, “een HBO-opleiding tot Honden Gedragstherapeut.” Sinds september runt ze in Leidschendam haar hondengedragsadviesbureau DogLogix. Midden in het Damcentrum, vroeger altijd goed voor een oudejaarsrel nietwaar? “Het vreugdevuur is er niet meer”, zegt Eefje. Ze heeft nog een tip: “Laat je hond uit waar geen vuurwerk wordt afgestoken. Loop op de goede plekken. Ga op oudejaarsdag naar het strand!”

En die cd met knallen? “Die is voor de ‘puppyschool’ of privélessen: honden leren dan dat knallen leuk zijn. Dat hoef je met een hond waar al eens vuurwerk naar gegooid is, niet te proberen.” Welke rassen zijn snel bang?
“Herderachtigen reageren niet zo goed op vuurwerk. Met hun staande oren zijn ze geluidsgevoelig. Maar ik ken ook een Beagle die nú al niet meer naar buiten wil. Terwijl Beagles net als Labradors het meestal allemaal wel bést vinden.”

Gepubliceerd op: vrijdag 7 december 2007
Geschreven door: Albert Peeters
Bron: Kleine Posthoorn