corona regelgeving hondenscholen volledig onduidelijk

Hondentrainers Stephanie Neijts (achter) en Eefje van Sloten (midden) aan de slag met puppy Baal (17 weken), hond Charlie (5,5) en hun baasjes. © Daniella van Bergen

Regelgeving hondenscholen volkomen onduidelijk: ‘Zo worden schattige coronapuppy’s onhandelbaar’

De coronaregelgeving voor hondenscholen is volkomen onduidelijk. ,,Zo worden de schattige coronapuppy’s straks een probleem voor de samenleving!”
Ellen Klaver-Asschema, 24-04-21 naar artikel site AD

,,Het is een complete chaos in de coronaregelgeving voor hondenscholen”, vertelt Eefje van Sloten, eigenaar van de hondenschool Doglogix uit Wassenaar. ,,In maart 2020 moesten we vanwege de lockdown stoppen met de hondentrainingen. Daarna mochten we weer open en vielen we in de categorie ‘buitensport’. We konden toen met vier cursisten werken. Nu mag er nog maar met twee cursisten gewerkt worden. We kunnen zo met geen mogelijkheid aan de vraag voldoen.”
,,Onze inbox explodeert bijna”, zegt Stephanie Neijts van hondenschool ‘OhMyDog’ uit Den Haag. Honderden puppy’s zijn in de coronatijd aangeschaft door vaak onwennige eigenaren. Daardoor is het aantal aanmeldingen voor een puppycursus overweldigend. ,,Als hondenscholen willen ze graag helpen, maar we mogen niets. De beperkingen van de veiligheidsregio maken dat we de vraag niet aan kunnen”, aldus Neijts.

Bubbel

De woordvoerder van de veiligheidsregio Haaglanden stelt dat het niet de veiligheidsregio is die bepaalt, maar de rijksoverheid. De rijksoverheid zegt weer dat er niet meer dan twee mensen buiten in een ‘bubbel’ mogen zijn. Onder de streep betekent dat, volgens de woordvoerder, dat er drie bubbels met twee cursisten mogen zijn. De instructeur kan dan heen en weer lopen tussen de verschillende bubbels. Mits de afstand van 1,5 meter gehandhaafd blijft.
,,Wij hebben dat geprobeerd”, aldus Neijts ,,Maar het heen en weer lopen tussen de groepjes in verschillende bubbels is in de praktijk onhaalbaar. Het betekent dat de cursisten heel lang moeten wachten op hun beurt. Het betekent ook dat wij nooit een groep met meer bubbels als geheel mogen aanspreken. Als ik aan het einde van de les tegen iedereen zou zeggen ‘tot volgende week’, ben ik al in overtreding.”

Bende

Neijts probeert nu met haar hondenschool met groepjes van twee cursisten in kortere lessen toch aan de vraag tegemoet te komen.

Michelle Taffijn van de raad van beheer van de Kynologen Club Nederland beaamt de onduidelijkheid in de regelgeving. ,,Het is één grote bende”, zegt zij. ,,We worden er helemaal gek van.” In de ene gemeente wordt gezegd dat er gewoon lesgegeven kan worden, in de andere gemeente mag er niets, zelfs niet op eigen terrein. ,,Dat er nu weer gezegd wordt, dat het landelijk beleid is, is voor ons helemaal nieuw”, zegt ze.

Niet alleen voor de hondenscholen, maar ook voor de overheden lijken de regels onduidelijk te zijn. De ene keer lijken de hondenscholen onder een veiligheidsregio te vallen, de andere keer denkt de gemeente dat zij het voor het zeggen heeft en nu heeft het er alle schijn van dat de rijksoverheid de regels bepaalt.

,,Er wordt totaal niet gecommuniceerd, we bellen ons suf en krijgen nooit iets zwart-op-wit”, aldus Taffijn. ,,Door de onduidelijke regelgeving zijn vele hondenscholen failliet gegaan, terwijl de vraag alleen maar toeneemt. ”

‘Uiteindelijk weggedaan’

Gedragstherapeut Van Sloten voorziet dat er problemen zullen ontstaan als onervaren hondeneigenaren geen goede begeleiding kunnen krijgen. ,,Een hond opvoeden is niet zo maar iets. Ik vrees dat vele coronahondjes onhandelbaar zullen worden en uiteindelijk zullen worden weggedaan, of herplaatst moeten worden. Als het al in het begin fout gaat met de opvoeding, dan is dat bijna niet meer te corrigeren”, besluit van Sloten.