Honden gedragstherapie

DogLogix is gespecialiseerd in het oplossen van gedragsproblemen bij honden. Hondengedragstherapie kunt u gebruiken om het ongewenste gedrag van uw hond te veranderen in gewenst gedrag. U kunt hierbij onder andere denken aan:

  • agressief/ onvriendelijk gedrag naar honden, mensen of andere dieren;
  • verlatingsangst (niet alleen kunnen zijn);
  • angst voor mensen, honden of andere dieren;
  • angst voor hard geluid zoals: vuurwerk of onweer;
  • niet komen als u roept;
  • overmatig opgewonden gedrag;
  • veel blaffen, janken, piepen;
  • onzindelijkheid;
  • trekken aan de riem;
  • (algemene) ongehoorzaamheid.

Werkwijze

James en vriend op bank in de sneeuwHet is belangrijk om de motivatie van uw hond voor het ontstaan en volhouden van het probleemgedrag te ontdekken. Alleen dan kan er een passende therapie worden ingezet.
Om het probleem op te lossen gaat het vaak niet om het afleren van het ongewenste gedrag, maar om het aanleren van gewenst gedrag. Door goede omstandigheden te creëren en uw hond te begeleiden lokken we samen het gewenste gedrag bij uw hond uit. Dit geeft u de kans om uw hond veel te belonen en zo zijn nieuwe gedrag sterker te maken dan het probleemgedrag.
Hetzelfde resultaat is moeilijker te behalen in een groepsles op een hondenschool. Bij gedragsproblemen is juist een individuele behandelplan nodig. Aangepast aan uw situatie, uw hond en zijn gedragsprobleem.

Doorverwijzen

Het is ook mogelijk dat  we u als onderdeel van het trainingsplan doorverwijs naar een dierenarts of honden fysiotherapeut. Dit doe n we als we denken dat gedragsmedicatie de therapie kan ondersteunen. Of als we denken dat pijnklachten een onderdeel van het probleem zijn.

Praktisch

Gedragstherapie bestaat uit drie afspraken. In deze drie afspraken stellen we de diagnose, leren we u de nieuwe aanpak in het omgaan met uw hond en begeleiden we u om de verschillende onderdelen van de training eigen te maken.

De eerste afspraak zal ongeveer 2 uur duren en vindt meestal bij u thuis plaats. Wij zullen samen zoeken naar de onderliggende oorsprong en oorzaken van het probleemgedrag.
We willen ook graag weten wat uw verwachtingen en mogelijkheden zijn, zodat we de therapie daarop kunnen afstemmen. Dit maatwerk zorgt er onder andere voor dat de behandeling voor u haalbaar is.
We moeten natuurlijk ook het probleemgedrag van uw hond zien. Mocht dit door de aard van het gedrag niet live kunnen, dan kunt u het probleemgedrag filmen.
We geven de diagnose en leg gen de trainingsonderdelen uit waarmee u het ongewenste gedrag van uw hond kunt veranderen. Uiteindelijk leren we u in de praktijk met oefeningen het gedragspatroon van uw hond te veranderen.
Thuis wordt het geheel uitgewerkt en wordt het uitgebreide behandelplan naar u toe gestuurd. Normaal gesproken via e-mail, maar het kan op verzoek ook via de post.

Vervolg afspraken, vragen en ondersteuning

De vervolgafspraak is normaal gesproken een week later. De derde afspraak zal zo’n drie à vier weken na de tweede afspraak zijn. De therapie is op deze manier ingedeeld omdat gedragsverandering minimaal 3 weken nodig hebben om meer eigen gedrag te worden voor uw hond en voor u.
Voor vragen en/of ondersteuning kunt u in de tussentijd altijd e-mailen, whatsapp-en, sms-en of bellen.