Eefje van Sloten-Bronsveld

Ik ben Eefje van Sloten-Bronsveld en ik ben in 2007 DogLogix begonnen. Om op dit punt te komen heb ik een hele weg afgelegd door de “hondenwereld”.

Vrijwilliger dierenasiel

In 1999 ben ik als vrijwilliger gaan werken in het dierenasiel in Zoetermeer en daar heb ik in 2001 een vaste aanstelling gekregen. Na daar een tijd gewerkt te hebben begon het me telkens meer te frustreren dat de honden eigenlijk helemaal niet in het asiel terecht hoeven te komen. Als de eigenaren goede, laagdrempelige (preventieve) begeleiding zouden krijgen zouden dierenasiels bijna overbodig zijn.

Instructeur

Ik ben in 2002 bij het dierenasiel weggegaan om bij Hondenschool Vlietstede als instructeur aan de slag te gaan. Daarvoor heb ik verschillende diploma’s en certificaten gehaald bij o.a. Kynotrain en O&O. Ik heb daar met veel plezier tot 2005 lessen gegeven aan eigenaren van pups, jonge en gevorderde honden. Dit ging meestal in groepsverband. Voor veel honden en hun eigenaren is dit een prima manier om te leren.

Specialisatie

Er is ook een groep mensen en hun honden die buiten de boot vallen. Deze honden kunnen zich bijvoorbeeld niet goed concentreren in een groep honden (door angst of speelsheid). Of honden waarvan de problemen niet op te lossen zijn met het aanleren van algemene commando’s. Natuurlijk zijn er ook mensen die het aanbod van groepslessen niet interessant vinden en graag specifiekere lessen op maat willen krijgen.
Juist mijn interesse in deze uitzonderingen hebben er toe geleid dat ik me meer ben gaan specialiseren en een opleiding ben gaan volgen tot kynologisch gedragstherapeut bij het Martin Gaus gedragsinstituut. Deze opleiding heb ik begin 2006 met het behalen van mijn diploma afgerond.
Sinds 2014 ben ik docent geworden van een casusdeel in deze opleiding. Heel leerzaam en leuk om nieuwe studenten te ondersteunen en te helpen goede gedragstherapeuten te worden.

In de praktijk

Mijn eigen hond James is als 5 maanden oud hondje in het dierenasiel Zoetermeer terecht gekomen. Door zijn geschiedenis had hij in zijn korte leven al een behoorlijke waslijst aan gedragsproblemen. Zijn angst veroorzaakte agressie naar mensen en uitvallen naar honden. Het klikte meteen goed tussen ons en ik mocht hem uiteindelijk adopteren.
In de afgelopen jaren hebben we samen hard gewerkt om zijn probleemgedrag te veranderen. Tijdens mijn opleidingen heb ik vele inzichten, behandelmethoden en therapieen direct in de praktijk kunnen toepassen. James is daardoor veranderd in een vrolijke, open hond die echt mijn vriendje is geworden.
Met heel veel verdriet hebben wij 17 oktober 2012 plots afscheid van James moeten nemen. Er was een niet operabele tumor op zijn hart gegroeid waarvan de complicaties hem veel leed zouden hebben veroorzaakt. Wij wilden hem niet laten stikken en hebben hem thuis in mijn armen laten inslapen een maand voordat hij 12 zou zijn geworden.

In maart 2014 kwam onze nieuwe huisgenoot bij ons wonen, pup Joris. En een pup geeft weer hele andere inzichten in het omgaan met honden dan dat ik met James heb geleerd. Leuk om een heel nieuw karakter te ontdekken en mijn trainingen daarop aan te passen. Wij hopen dat hij lang bij ons gezin zal blijven.