Puppy testen

Afgelopen zomer hadden Pim en ik het genoegen om het nest pups van de hond van een kennis te mogen testen. Heel leuk om te doen, want zo vaak krijgen wij niet de kans om een heel nest te testen.Een puppytest wordt gedaan om te zorgen dat de match met het nieuwe gezin zo goed mogelijk is. Dat het karakter en de (on)mogelijkheden van de pup goed passen bij de mensen. Sommige honden zijn van nature wat terughoudender en andere kunnen regelrechte drama koninginnen zijn. Handig dus om van te voren te kijken wat de aandachtspunten van een hond zijn.

Natuurlijk kent een goede fokker de pups het beste en vaak komt dan ook het advies van de test overeen met de gedachten die een fokker al had. Naar aanleiding van de test kunnen wij er specifiek opvoedingsadvies bijgeven, wat een goede aanvulling is op alle informatie die een goede fokker meegeeft aan de nieuwe eigenaren.

Deze zomer was het een nest met 8 Rodesian Ridgeback pups. Het was een groot nest met best wel karakter verschillen. De ene pup ging snel op onderzoek uit, maar vond contact met vreemde mensen niet zo nodig, terwijl zijn zusje juist graag interactie met mensen had maar minder onderzoeksgedrag liet zien. Zelfstandigheid en zelfverzekerdheid zijn fijne eigenschappen maar om deze hond te trainen in samenwerking is veel oefening nodig. Dat kost dus tijd die de nieuwe eigenaren wel moeten hebben. Als een hond wat toeschietelijker is zal de opvoeding makkelijker gaan en minder strijdpunten opleveren.

De gezinnen waar ook (kleine) kinderen wonen zijn niet zo’n goede combinatie met een heel gevoelige hond. Ook al wil een gezin graag een teefje bijvoorbeeld moet er wel net een teefje zijn die een druk gezin aan kan. In dit nest zaten bijvoorbeeld maar drie teefjes die alle drie gevoelig en wat onzeker waren. De meeste reuen in dit nest waren zelfverzekerder en minder snel onder de indruk. Dan is het toch aan te raden om een reu te nemen of te wachten op een ander nest waar wel een geschikte teef bij zit.

In dit nest zat ook een pup die erg vocaal was. Als het hem even niet zinde ging hij meteen vocaliseren (piepen, janken of blaffen). Prima gedrag natuurlijk, maar wel goed om te weten voordat de hond ergens wordt geplaatst. In een flat met veel buren of een gezin waar hij veel alleen moet zijn zou dat niet zo goed combineren.

Al met al was het voor ons ook erg leuk en leerzaam om te doen. Om onze kennis op deze manier up-to-date te houden. Wij doen dit ook wel eens voor klanten die willen weten of de gekozen pup in een nest een goede match zal zijn. Wij gaan dan mee met de klant naar de fokker om de pup te testen voordat ze hem definitief kiezen. Dit is zeker aan te raden voor mensen die nog nooit een hond hebben gehad en dus niet goed weten op welke eigenschappen te letten. En een goede fokker vindt het heel fijn als eigenaren zo serieus zijn in hun keuze.