Hoe Jack en Russel ophielden met blaffen

“Politie laat baasjes van luidruchtige honden kiezen: 100 euro boete of een bezoek aan de hondenpsycholoog„

artikel Trouw 3 december 2011 - Hoe Jack en Russel ophielden met blaffen
Artikel in Trouw van 12 maart 2011
Hoe Jack en Russel ophielden met blaffen

Vooral herders, terriërs en chihuahua’s kunnen er wat van: blaffen. Om ervoor te zorgen dat de overlastgevertjes daarmee stoppen, zet de politie op initiatief van de Hondenbescherming gedragstherapeuten in. bij aanhoudend lawaai kunnen baasjes kiezen: een boete van honderd euro of een bezoekje van de hondenpsycholoog.

In een boerderij in Soest was gisteren een informatiedag voor gedragstherapeuten die graag willen samenwerken met de politie. Trees Dijk doet dit werk al een tijdje. Zij vertelde hoe zij de honden Jack en Russel, twee jack russells uit Steenwijk, tot bedaren heeft gekregen. De beestjes hielden maar niet op met blaffen, tot ergernis van de buren. Die belden de politie.

therapeute Dijk werd ingezet en ging op onderzoek uit. In de tuin kwam ze een hondenspoor tegen, dat erop wees dat ze veel in de tuin speelden. “Ik kon meteen zien dat de beestjes iedere dag langs de coniferen renden.” Ook zag ze daar een schutting met een kier aan de onderkant waardoor de nieuwsgierige vierpoters naar de buren konden gluren. Dat was te veel afleiding, met geblaf als resultaat. Met de eigenaar maakte ze afspraken: de schutting moest verlaagd worden tot de grond en de honden mochten niet meer ongelimiteerd buitenspelen, want daar gingen ze van blaffen. Het resultaat: Jack en Russel hielden zich voortaan gedeisd.

Jan van den Brand uit Volkel is blij dat de politie gaat samenwerken met deskundigen. Volgens de gedragstherapeut is hondentherapie eigenlijk therapie voor baasjes. “De oorzaak ligt bijna altijd bij de cliënt, en niet bij zijn huisdier.” Als voorbeeld noemt hij een man die Van den Brand inschakelde omdat zijn hond niet stopte met blaffen als de deurbel ging. In een reactie op het geblaf begon de eigenaar enorm te schreeuwen, waardoor de hond alleen maar harder ging blaffen. Het baasje moest van de therapeut stoppen met schreeuwen en een alternatief bedenken voor de hond. “Bijvoorbeeld hem naar zijn mand sturen en belonen als hij niet blaft.”

Sommige mensen moeten zich ook realiseren dat blaffen er nu eenmaal bij hoort, zegt Eefje van Sloten, gedragstherapeute uit Wassenaar. “De een blaft meer dan de ander. En als je een hond koopt, moet je wel inzicht hebben in hoe hij opgevoed dient te worden.”

Gepubliceerd op: zaterdag 12 maart 2011
Geschreven door: Eline van Suchtelen
Bron: Trouw