10-jarig bestaan, Martin Gaus en ons mooie vak

In januari 2006 behaalde ik mijn diploma tot kynologisch gedragstherapeut aan de Martin Gaus academie in Lelystad. Daarvoor was ik al jaren aan het werk als kynologisch instructeur en gaf ik voornamelijk groepslessen. In september 2007 durfde ik de stap te zetten om voor mezelf te beginnen. Ik startte mijn eigen praktijk om mensen met hun hondenproblemen te helpen (en regelmatig ook honden met hun mensenproblemen).

In die 10 jaar heb ik honderden honden en hun eigenaren proberen te helpen. In 2012 kwam Rose DogLogix versterken met haar inzet en passie. Nadat zij met een opleiding begon kwam in 2013Pim bij DogLogix werken. En tot op heden werkt hij bij ons als de zeer toegewijde, intelligente en gepassioneerde kynologisch gedragstherapeut die hij is.

In die 10 jaar ben ik ook mijn lieve man tegen gekomen en zijn we getrouwd. Helaas is onze geweldige hond James 17 oktober 2012 plots overleden. En hebben we sinds maart 2014 een nieuwe vriend gevonden in onze Wäller Joris. Onze gezin is uitgebreid met drie prachtige dochters, waarvan de zwangerschappen natuurlijk wel voor wat rustigere jaren in het bedrijf zorgde. Gelukkig hebben Rose, Pim en afgelopen verlof ook Wenche mij enorm geholpen zodat DogLogix kon blijven draaien.

Er is dus een hoop gebeurt in mijn leven, maar vooral ook inhoudelijk is ons vak verandert. Telkens komen er nieuwe onderzoeken uit waardoor onze aanpak in het veranderen van probleemgedrag wijzigt. Nieuwe inzichten geven nieuwe mogelijkheden, net zoals de nieuwe technologische snufjes ons werk veel makkelijker kunnen maken. Denk hierbij aan het nu simpel kunnen filmen van hondengedrag door de eigenaren of het live mee kunnen kijken bij het trainen van ‘alleen blijven’ door via facetime of skype in te bellen met je tablet en smartphone.

De passie en kunde voor mijn vak mag ik nu doorgeven aan studenten tot kynologisch gedragstherapeut van de Martin Gaus academie. Sinds 2014 examineer ik de mondelinge examens van de opleiding met veel plezier. Ook ben ik toen begonnen met het begeleiden van studenten in het afsluitende casustraject. Tien honden en eigenaren die zij moeten helpen. De gedragsanalyse, diagnose en het behandelplan moeten ze schriftelijk uitwerken en ik mag hen hierbij begeleiden (en uiteindelijk natuurlijk ook beoordelen).

Door aan de andere kant te staan heb ik zelf ook veel geleerd over het nut en vooral ook de noodzaak van een analytische uitwerking van problemen. Eerst de lichaamstaal observeren, daarna herkennen en als laatste pas een label eraan hangen. Dat maakt een gedragstherapeut iets anders dan een instructeur op een hondenschool (of alle hondeneigenaren met een mening in het park!).

Afgelopen maand gaf ik voor het eerst ook fysiek les op de academie. Een goede ervaring om studenten een aantal dagen echt les te mogen geven in mijn prachtige vak. Een vak waar toch wel eens wat denigrerend over gesproken wordt. Wij helpen mensen om een goede samenwerking met hun hond te krijgen. Om op een fijne manier samen te leven, elke dag en elke wandeling weer. Ik heb hiermee een flinke impact op het leven van mensen. Want een hond die niet alleen kan blijven, of uitvalt naar honden legt een flinke schaduw op het praktische leven van mensen.

Na 10 jaar wil ik alle klanten hartelijk bedanken voor hun vertrouwen in mij, in ons. We hopen er nog veel jaren met kunde, passie en de nieuwste inzichten aan te plakken.