Een nieuw begin

27 januari 2014 werd onze hond Joris geboren (op de foto hierboven de linker). We wisten natuurlijk nog niet welke van de 4 reuen het zou worden, maar wel dat het 1 van dit nest zou zijn. En we wisten dat het weer een reu zou zijn.
Dit laatste is een persoonlijke voorkeur, maar ook wel handig voor mijn werk. Een hond met agressie problemen naar honden zal dit doorgaans sneller naar een reu dan naar een teef laten zien.
Dus een reu, maar ja welke moet je kiezen.

Het kiezen begint natuurlijk al eerder, welk ras moet het worden. Voor ons stond vast dat het een hond uit de herdershonden en veedrijvers rasgroep zou moeten zijn, daar ligt mijn hart.
Dan moet er een specifiek ras worden gekozen én een fokker worden gevonden. Aangezien James uit het asiel kwam was dit een nieuw territorium voor mij. Gelukkig zie ik heel veel honden en heb ik vorig jaar mei een hele leuke Wäller te logeren gehad. Gaudi was zo leuk met onze dochter dat ik erover dacht om van dezelfde moederhond een pup te nemen.
En op de dag dat Leki overleed kreeg ik van de baas van Gaudi te horen dat moederhond Jilli mogelijk weer zwanger zou zijn.

Na skype contact met fokker Claudia (in het Sauerland in Duitsland) was ik verkocht, dit was de fokker van onze nieuwe hond en Jilli de moederhond. Claudia geeft zelf ook les op een hondenschool en weet wat een goed begin voor een hond kan betekenen.

Eefje en Joris En 27 januari werden ze dus geboren. Ik ben vier keer naar Duitsland op en neer gereden om maar niets te missen van de eerste acht weken van onze nieuwe hond. Als ik dan toch een pup zou krijgen i.p.v. een herplaatser wil ik ook alles meemaken.
De laatste keer zijn we met onze dochter gegaan om de interactie met haar te kunnen zien. En na de karaktertest vanuit de rasvereniging heb ik voor deze pup gekozen. Het uiterlijk is dus niet de doorslaggevende factor geweest, maar de karaktertest wel. Deze hond paste het beste bij ons gezin, mijn werk en onze levensstijl.

Waarom schrijf ik dit… Ik spreek natuurlijk veel hondeneigenaren en wat me vaak opvalt is dat er over het kiezen van een ras, een fokker en een hond niet heel specifiek wordt nagedacht. Een hond wordt gekozen op uiterlijk i.p.v. karakter en raseigenschappen. Ik begreep dat nooit, omdat het zoveel verschil kan maken in het leven van je hond. Ik had James uit het asiel gehaald, omdat die vol zitten met verkeerde ‘aankopen’ van mensen. Nu ik ook een klein kind in huis heb durf ik een herplaatser op dit moment niet goed aan, maar wil ik absoluut voorkomen dat ik een verkeerde ‘aankoop’ zal doen.
Dus denk na wat voor type karakter je leuk vindt, denk na wat je van de fokker mag en moet verwachten, denk na of een hond op dit moment in je leven past en wat je met hem wilt gaan doen. En vraag hulp bij deze keuzes, van mij of van elke andere goede hondenschool of gedragstherapeut. Wij willen heel erg graag helpen om problemen in de toekomst voor hond en baas te voorkomen.

En nu woont Joris al weer 4 weken bij ons. Een pup opvoeden is heel veel werk, vergis je er niet in. Helemaal als er kleine kinderen in huis zijn. En helemaal als je het ‘goed’ wilt doen, maar al het werk nu loont straks als we een leuke, sociale en vriendelijke hond hebben die luistert en sociaalvaardig is naar mens en hond.

O ja en had ik al gezegd dat onze super fokker een zindelijke pup aan ons heeft meegegeven!!!
zie http://www.waeller-vom-lindort.de voor meer informatie over de Wäller en onze fokker.