Puppy management

Ondertussen is onze pup een puber aan het worden. Hij is nu 7,5 maand oud en het wordt telkens meer ‘onze hond’. Voorkomen van problemen in de toekomst was ons uitgangspunt bij de opvoeding van Joris. Dus hebben we goed nagedacht wat wij belangrijk vinden dat onze volwassen hond doet en kan. Voor ons waren de belangrijkste punten: ontspannen alleen thuis kunnen zijn. Rustig zijn in huis; spelen en drukte is voor de wandelingen. Goed met onze dochter kunnen omgaan. Andere honden negeren als hij aan de riem loopt en niet trekken aan de riem. Om dit voor elkaar te krijgen is er  naast tijd en energie vooral ‘puppy management’ nodig.

Onze dochter
Eerst maar de interactie met onze peuter, want die is de hele dag om hem heen en we verwachten ons tweede kind in januari. Het duurde ongeveer 2 weken totdat Joris door had dat hij haar niet mocht bespringen of in haar mocht happen (binnen en buiten). Dit is gelukt door de lekkerste beloning alleen maar hiervoor te gebruiken. Ze zijn helemaal gek op elkaar en spelen heerlijk samen met het respecteren van de lichamelijke grens van onze dochter. En andersom natuurlijk ook het respecteren van de fysieke grenzen van Joris door onze dochter. Gelukkig was zij oudere honden gewend in ons huis en zijn wij er altijd bij om te zorgen dat zij hem geen pijn doet.

Rust in huis
We hebben een hondenren in onze huiskamer gezet waar in eerste instantie ook zijn bench instond. Hierin hebben we hem geleerd om rustig te zijn in huis. Hij is midden in de actie en leert dus omgaan met alle geluiden en activiteiten zonder iets te kunnen slopen of ander ongewenst gedrag te laten zien. Als hij moe was werd hij erin gezet en kon hij slapen (want pups hebben echt behoefte aan heel erg veel slaap per dag! Joris sliep de eerste weken zelfs rond de 18 a 20 uur per dag!). Als we dat niet deden werd hij telkens baldadiger en minder goed te bereiken.
Joris op zijn plaats in de hondenrenEn nu gebruiken we de ren vooral als Joris alleen beneden blijft of als er heel veel speelgoed (bijvoorbeeld blokken van hout) op de grond ligt. Zorgen dat hij niets kapot kan maken het eerste jaar is echt een hele handige ‘training’ om te zorgen dat de hond nooit gaat slopen. Zijn kussen ligt erin en ook zelf zoekt hij deze plek op als het hem te druk wordt in huis of om lekker te slapen.

Alleen leren zijn
Met behulp van de bench hebben we hem geleerd om alleen te blijven. Het belangrijkste hierbij is dat je het heel rustig opbouwt (Joris werd pas 2 à 3 uur alleen gelaten toen hij al ongeveer 6 a 8 weken bij ons woonde).
Eerst leer je je hond om alleen te zijn terwijl je even naar boven gaat of de tuin in. Pas als hij dat helemaal ontspannen kan voor een uur ga je ook daadwerkelijk je huis uit. “Skype” of “Hangout” op je tablet en smartphone is een heel erg handig hulpmiddel hierbij om te zien of hij echt ontspannen is.
Ook hebben we het alleen zijn opgebouwd en geoefend in andere omgevingen zoals een vakantiehuisje, hotelkamer, bij de oppas, op de camping en natuurlijk in de auto.

Honden negeren
Honden aan de riem horen in mijn optiek geen interactie te hebben. Ten eerste hebben ze er niets aan (ze kunnen toch niet spelen) en ten tweede levert het ze veel stress op doordat de lichaamstaal zeer beperkt is aan de riem. Dus wij hebben vanaf dag 1 Joris bij andere honden weggehouden als hij aan de riem liep. Los mocht hij spelen en interactie oefenen, maar aan de riem is de aandacht bij ons als we een hond tegenkomen. En wat zijn wij blij dat we dit zo consequent hebben gedaan! Honden kunnen tegen hem blaffen en uitvallen, maar hij blijft onverstoorbaar doorlopen of kijkt naar ons. Wij worden niet over straat getrokken naar passerende honden en ook als ik met mijn dochter bezig ben of op een terrasje zit hoef ik niet bang te zijn dat Joris naar een hond toe gaat.
Je hond niet aan de riem laten trekken vanaf de eerste dag is zo’n zelfde management tip. Een pup van 8 kilo is een heel ander verhaal dan een hond van 30 kilo dit nog te moeten (af)leren.

Ook al klinkt het misschien redelijk makkelijk toch vond ik het een hele opgave en verantwoordelijkheid om onze pup op te voeden. Ik zie te veel honden waarbij er dingen zijn vergeten of verkeerd aangepakt en weet dus heel goed wat daar het gevolg van kan zijn. Ook doordat we een goede pup voor onze situatie hebben gekozen is het goed gegaan.
En nu door naar het volgende hoofdstuk, de puberteit! Het begint al een beetje als hij aan het spelen is met een leuke hond of geen zin heeft om te gaan zitten op commando. Heerlijk de puberteit, ik heb er helemaal zin in 😉