Speuren en jagen

Zoals de meeste mensen wel weten hebben honden een enorm goede neus. Zij leven in een ‘geurtjes wereld’ ipv onze ‘zicht wereld’. Dit kan soms wat verwarring geven bij eigenaren, omdat ze niet kunnen zien waarom hun hond er opeens vandoor gaat of waarom het met die ene hond niet goed gaat en met andere wel. Het is dus belangrijk om in gedachten te houden dat je hond in een totaal andere wereld leeft en daarop reageert.

plasjes
Joris is ondertussen 15,5 maand oud en begint nu interesse te krijgen in alle geurtjes die andere honden hebben uitgezet dmv plasjes. Hij begint nu zelf ook telkens vaker met zijn poot omhoog te plassen en dus te markeren. Hij is hierin een laatbloeier, want voor een gemiddelde reu ligt dat vaak rond de 10 maanden oud. Je ziet aan zijn manier van lopen en ruiken dat hij het bos nu anders ‘ziet’. Hij ruikt aan een plasje en kijkt daarna al zoekend rond “waar is die hond?!”. Hij is dus nog aan het leren om deze geurtjes’kunde’ onder de knie te krijgen en ook tijdsduur te leren inschatten.

reuen en teven
Omdat hij nu meer interesse in de geuren van honden krijgt begint hij ook met het onderscheiden van reuen en teven. De eerste keer dat hij idolaat van een teefje was en geen oog meer voor mij had tijdens het wandelen hebben we ook al achter de rug :). Het enige dat je dan als eigenaar kan doen is je hond gaan halen en even aanlijnen. Al aangelijnd kan je, nadat je bent weggelopen van de liefde van zijn leven, wat leuke oefeningen en spelletjes doen om zijn aandacht weer op iets anders te verleggen.

speuren en jagen
Het is handig om op die momenten wat zoek- en speurspelletjes met je hond te doen, zodat je zijn reukvermogen even op iets anders laat concentreren. Als zijn aandacht daarmee weer op jou gericht is kan hij weer los.
Sowieso wordt het rond deze leeftijd tijd om naast gehoorzaamheid en zelfbeheersing ook met een hondensport te beginnen. Dit doe je om je hond te blijven uitdagen en bezig te houden, maar ook zeker om de samenwerking en vriendschap tussen jou en je hond te laten groeien. Speuren en jagen wordt vaak alleen door mensen met een jachthond gedaan en dan meestal meteen erg serieus (met echt wild en het meedoen aan wedstrijden). Maar alle honden hebben een goede neus en vinden het heerlijk om op deze manier met hun mens bezig te zijn, elk op zijn eigen niveau. Ook voor wat oudere honden of honden met lichamelijke moeilijkheden is dit een hele goede tak van sport. Het is daarnaast ook nog heel makkelijk om deze sport tijdens de normale wandelingen te oefenen. Een ideale sport dus voor alle honden en alle bazen om eens aan te snuffelen.

apport in waterspeuren & jagen intro en cursus
Wij starten daarom na de zomervakantie een langlopende cursus speuren & jagen om in alle rust de verschillende onderdelen van deze sport te oefenen. Om te zien of dit iets voor u is zullen we deze zomer een aantal introductie workshops geven (4 lessen op zaterdagochtend). De eerste introductie zal zijn op 6, 13, 20 en 27 juni om 10:45 op onze hondenschool locatie in Clingendael (zie de website onder kopje hondenschool voor meer informatie). We hopen dat u zich opgeeft en dat we u kunnen inspireren om deze sport met uw hond te gaan leren.